zapiekane ziemniaki z ziołami z pieca



Jesień za oknem więc człowiek głodnieje.
Ronimy zatem chrupiące ziemniaczki z piekarnika pachnące ziołami i czosnkiem, posypane parmezanem i żółtym serem.



Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- zioła prowansalskie ale najlepiej świeża bazylia, tymianek i oregano
- łyżka startego parmezanu
- łyżka startego sera żółtego


Przygotowanie:

1. Myjemy dokładnie ziemniaki w wkładamy je do zimnej wody, gotujemy aż będą delikatnie miękkie.
2. Kroimy w ćwiartki lub połówki, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i świeżymi ziołami.
3. Pieczemy z grzaniem góra-dół w temp 180C przez 10 minut, po tym czasie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
4. Podajemy jeszcze gorące. Razem  z sosem czosnkowym i lekką sałatką.



Komentarze