W poniższym poście znajdziecie przykłady zup, które możecie zastosować w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Smacznego!!!
Pyszne warzywne zupy
- zupa jarzynowa jako baza do każdej zupy w diecie warzywno-owocowej: w jednakowych proporcjach marchew, seler, pietruszkę, por oraz cebulę pokroić, zalać wodą i ugotować dodając pod koniec natkę pietruszki oraz koperek i sól himalajską lub kłodzką, pieprz. Zupę można zmiksować i wtedy będziemy mieli krem.
Na bazie zupy jarzynowej można ugotować zupe pomidorową, barszcz, zupę ogórkową, , kalafiorową, szczawiową, kapuśniak itp. wystarczy tylko dodać odpowiednie warzywa.
- zupa kalafiorowo- brokułowa: 0,5 brokuła, 0,5 kalafiora, 3 marchewki, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie zalać wodą i gotować aż warzywa będą miękkie Na koniec dodać sól, pieprz do smaku. Podawać posypane szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.
- zupa czosnkowa: pokrojone warzywa: marchewka, pietruszka, kawałek selera, 7 ząbków czosnku zalej wodą i gotuj na małym gazie do miękkości, zblenduj zupę i dadaj przyprawy: natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, sól, pieprz. Małą cukinie zetrzyj na tarce by powstał makaron, wrzuć go d kremu i chwilkę pogotuj by zmiękła.
- zupa krem z dyni: pokrojone warzywa: 1 kg dyni, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 plaster selera razem z 5 szt ziela angielskiego, 2 liście laurowe gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wywaru przyprawy, blendujemy na gładka masę i dodajemy 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól himalajską, pieprz, papryka słodka i ostra w w proszku, kurkuma.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.