Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami.
Ciasto to dosłownie samo się robi jednak potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie więc musicie zacząć je 3-4 godziny przed planowaną konsumpcją.
Składniki
Ciasto:1/2 opakowania świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 duże - L lub 3 małe jajka - M
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
1 kg jabłek
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski w podanej kolejności. Drożdże kruszymy.2. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na min. 3 godz. w ciepłe miejsce
3. Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło ucieramy z cukrem pudrem i mąką. Tak powstałą masę wkładamy do lodówki.
4. Jak już ciasto wyrośnie - mieszamy je i przekłądamy do uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.
5. Do ciasta wkładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka.
W wersji z serem: ser mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto.
6. Całośc posypujemy kruszonką.
7. Wkładamy do zimnego piekarnika. Piec nastawiamy na 180C na 45-50 min., grzałka góra - dół.
Smacznego
Drożdżowce bez wyrabiania są pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe bez wyrabiania! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Tak - są pyszne i łatwe a to najważniejsze ;) Gotować uwielbiam ale jeśli chodzi o ciasta to robie tylko takie łatwe :)
OdpowiedzUsuńSpodziewałem się czegoś trudniejszego do przygotowania - mile się zaskoczyłem. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :) Pamietaj tylko by piec bez termoobiegu bo inaczej za bardzo wyschnie
UsuńA blacha to jakie wymiary powinna mieć dla takich proporcji?
OdpowiedzUsuńBlacha standardowa. Moja ma wymiary 25 cm na 36 cm.
Usuń