Jeśli znudziła Ci się tradycyjna jajecznica to zapraszam na jajeczne muffiny. Super sprawa dla dzieci - zwłaszcza niejadków.
Składniki:
- 8 jajek- ok 10 dkg startego żółtego sera
- sól i świeżo zmielony pieprz
Do wyboru:
- pomidorki koktajlowe + suszone pomidory i listki bazylii
- kawałki sera z niebieską pleśnią np. lazur
- szparagi
Przygotowanie:
1. Jajka rozmącamy trzepaczką lub widelcem.2. Do foremek wkładamy starty ser.
3. Dosypujemy przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe oraz poszatkowane listki bazylii i suszone pomidory lub połamany ser z pleśnią lub paprykę pokrojoną w kosteczkę.
4. Masą zalewamy foremki na muffiny na 3/4 ich wysokości, masa urośnie w trakcie pieczenia
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, grzanie z teromoobiegiem i pieczemy przez około 20-25 minut, do momentu ścięcia się masy jajecznej.
6. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
smakowite
OdpowiedzUsuń