Składniki:
- 2 szklanki mąki- 1 szklanka miodu
- 1/2 kostki masła
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- słoik powideł
- czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Masło roztapiamy z miodem, cukrem i przyprawą do piernika.
3. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Dodajemy żółtka, mąkę, sodę i cynamon. Mieszamy
5. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
6. Przelewamy do blachy o wymiarach 21x36 i pieczemy w temperaturze 160C przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka.
7. Ostudzone ciasto przecinamy i smarujemy powidłami.
8. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch piernika.
Piernik jest świeży i smaczny przez około tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.