Kuchnia włoska jest niesamowita w smaku i zapachu. Uwielbiam
te soczyste pomidory i wyraziste w smaku sery. Przypraw kuchni włoskiej używam
bardzo często co zresztą widać po moich wpisach.
Dzisiaj postanowiłam przyrządzić roladki ze schabu w
pomidorach. Pomysł ten jest moim własnym więc nie znajdziecie go w żadnej
książce .
Dzięki ostrej papryce danie zyskuje ciekawy posmak.
Zapraszam do spróbowania.
Składniki (dla 4 - 6 osób):
- 1 kg schabu
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub sos pomidorowy np. Międzychód
- ser mozzarella
- łyżeczka suszonych pomidorów
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 ostra papryczka z najlepiej z zalewy
- sól i pieprz
- łyżeczka tartego parmezanu
Przygotowanie:
1. Schab dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy
pieprzem i solą.
2. Mozzarelle kroimy w plasterki i układamy na schabie.,
posypujemy ją suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.
3. Jeśli używamy ostrej papryki to kawałek kładziemy na serze.
4. Kotlety zwijamy, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy krojonymi
pomidorami z puszki.
5. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C
na 40-45 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy z kaszami, ziemniaczkami lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.