tort bezowy z malinami





Dzisiaj mała impreza zatem robimy torcik bezowy z pachnącymi malinami :)
Świętować jest co - bo odwiedziły nas ciocie a jedna z dużym brzuszkiem w którym mieszka mały Kajetan. Do świętowania potrzebne jest pyszny torcik i dużo malinówki... a że tego drugiego u nas pod dostatkiem to wieczór był udany. Przepis na tort który nie należy do najłatwiejszych ale warto się postarać bo jest przepyszny. Świadczyć może o tym m.in. fakt że zniknął w ciągu 30 minut od podania co bardzo mnie ucieszyło.


Składniki: 

- 6 białek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- ser mascarpone
- kakao do posypania
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- maliny z syropu lub inne kwaśne owoce


 Przygotowanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, jak już się troszkę zetnie dodajemy po łyżeczce cukier i na koniec mąkę kukurydzianą. Piana musi być sztywna - po odwróceniu miski nie może wypadać.
2. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła i układamy na nich ubite jajka. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy bezy od razu zmniejszając temperaturę do 140C. Pieczemy przez 1,5 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale bezę zostawiamy w środku do wyschnięcia.
Pieczenie bezy można zrobić nawet kilka dni wcześniej.
3. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nadal ubijając dodajemy ser mascarpone i cukier puder. Sztywną śmietankę wkładamy do lodówki.
4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią jedną bezę - tę która będzie spodem. Dzięki temu beza nie wpije nam soku z malin.
5. Maliny odcedzamy i układamy na czekoladzie posmarowanym czekoladą. Na to nakładamy masę śmietanową. Całość zamykamy drugą bezą którą również smarujemy finezyjnie śmietaną.
6. Torcik posypujemy kakaem i dekorujemy malinami.
Smacznego!!!

Jeśli zasmakuje Wam ten tort to zapraszam wkrótce będzie tort bezowy dacquoise z kawiarni Sowy.


Komentarze