Naleśniki zapiekane, które są daniem popisowym i specjalnością mojego teścia. Smaczne, chrupiące i niesamowicie aromatyczne.
Składniki:
1 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
2 szkl. mąki
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
0,25 kg sera białego
opakowanie cukru wanilinowego
opcjonalnie trochę śmiatanki kremówki
0,25 kg sera białego
opakowanie cukru wanilinowego
opcjonalnie trochę śmiatanki kremówki
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju - na teflonowej można smażyc bez ale jakoś mi takie suche nie smakują.
2. Wszystkie produkty miksujemy.
3. Wylewamy łyżką ciasto na patelnię i smażymy, jak już będzie gotowa jedna strona to obracamy i smażymy z drugiej. Idealne ciasto na naleśniki nie przykleja się i daje się podrzucać - spróbujcie to bardzo proste.
4. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrem wanilinowym- jeśli ser jest zbyt suchy to dodajemy trochę śmietanki.
4. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrem wanilinowym- jeśli ser jest zbyt suchy to dodajemy trochę śmietanki.
5. Usmażone naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty
6. Na patelni rozpuszczamy masło i podpiekamy naleśniki z oby stron do momentu aż będa chrupkie - ok 2 min. z każdej strony
6. Na patelni rozpuszczamy masło i podpiekamy naleśniki z oby stron do momentu aż będa chrupkie - ok 2 min. z każdej strony
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.