Słodycz powolutku wraca do naszego jadłospisu. Dzisiaj za sprawą naszego synka piekliśmy muffinki. Maluszek miał pożegnania w klubie malucha więc trzeba było osłodzić atmosferę.
Składniki:
150 g masła
100 g dowolnej czekolady
300 g mąki
300 g mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
170 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
170 ml mleka
3 średnie jajka L lub 2 duże M
Przygotowanie:
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz sodę. Dokładnie mieszamy.
3. W drugiem misce łączymy składniki mokre czyli mleko, jajka i roztopione masło.
4. Do sypkich składników dodajemy mokre oraz drobno pokruszoną czekoladę
4. Do sypkich składników dodajemy mokre oraz drobno pokruszoną czekoladę
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Pieczemy ok 25 minut - do czasu aż muffiny urosną i do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.