mielony beef strogonow

strogonow


Dzisiaj strogonow w trochę innym wydaniu bo zrobiony z mięsa mielonego



strogonow po polsku


Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny
300 g pieczarek
1 papryka
5 średnich ogórków konserwowych
2 duże cebule
masło
1 łyżka koncentratu pomidorowego
mąka
nać pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokiej patelni lub rondlu na złoty kolor.

2. Do cebuli dodajemy mięso wołowe mielone i zalewamy szklanką wody. Dusimy chwilkę po czym dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę.

3. Doprawiamy pieprzem,  natką pietruszki i koncentratem pomidorowym

4. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy ok 30 minut.

5. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.  Dusimy kolejne 20 miniut

6.  Na koniec w połowie szklanki  wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa, aby zagęścić. 

7. Teraz doprawiamy solą i pieprzem (przedtem nie soliliśmy dania).

Smacznego!

Komentarze