Pierożki z sercem :) albo z serem
Ciasto na te pierogi ładnie się rozwałkowuje. Jest puszyste, delikatne i nie klei się po ugotowaniu.
Składniki (ok 60 szt):
Ciasto :
3 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
Przygotowanie:
1. Ser rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z pozostałymi składnikami
2. Mąkę przesiewamy do miski. Gorącą wodę wlewamy stopniowo do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ręcznie ciasto, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
Wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 2 minuty, następnie podzielić na mniejsze części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek ok 2-3 mm.
3. Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu. Składamy ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Kleimy wg umiejętności i chęci oraz czasu jaki mamy. Ja lepiłam z zawijanymi brzegami ponieważ takie są ciekawsze a wiadomo, że jedzenie ma nie tylko smakować ale i wyglądać.
Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką. Przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układać na talerzach.
5. Podajemy polane roztopionym masłem
Mrożenie pierogów
Są różne szkoły mrożenia pierogów. Jedni mrożą podgotowane inni surowe. Ja należę do tej drugiej grupy i mrożę surowe pierogi. Układam je na oprószonej desce do mrożenia, tak by sie nie stykały i po ok. 1 godzinie przekładam do woreczka strunowego do zamrażania żywności.
Zamrożone pierogi wrzucamy do gotującej osolonej wody i wyławiamy po 2 minutach od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.