Dzisiaj Mikołajki więc pieczemy pierniczki.
Łatwe, proste i szybkie - tak jak prawie każde pierniczki.
Składniki na ok 40 małych pierniczków:
2 szklanki mąki1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok. 15 gram
1 łyżka masła
1/4 szklanki podgrzanego mleka
Przygotowanie:
1. Masło wyciągamy z lodówki, łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto.
2. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka, wszystko zależy od wielkości jaja.
3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.
3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Polecam zrobić z podwójnej porcji bo pierniczki szybko znikają.
Polecam zrobić z podwójnej porcji bo pierniczki szybko znikają.
dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńtrzeba pamiętać że to porcja na 10 ciasteczek a do tego konsystencja średnio nadaje się do wałkowania... ale może w smaku chociaż będą smaczne
OdpowiedzUsuńCoś musialas z proporcjami pomylić. Mi wychodzi ok 40-50 pierniczkòw a konsystencja jest dobra do wałkowania. Jeśli ciasto zbytnio się lepi trzeba podsypać je odrobiną mąki - odrobiną bo jak damy za dużo mąki to pierniczki będą twarde.
UsuńFajny przepis Robilam i wyszly pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że Ci smakują.
UsuńMożna dodać do nich kakao? Moje jakieś jasne wyszły.
OdpowiedzUsuńKolor pierniczków zależy od przyprawy piernikowej ale oczywiście można dodać kakao. Tylko nie za dużo bo będą gorzkie. Dałabym max 1 łyżkę.
UsuńCzy są miękkie od razu po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie a po ok 3 dniach robią się twarde. By pozostały miękkie przez dłuższy czas należy je trzymać w zamkniętym słoiku najlepiej z kawałkami jabłka lub pomarańczy. Owoce co kilka dni należy zmieniać by nie spleśniały.
Usuńa jakie masło najlepiej do nich zastosować?
Usuńa jakie najlepiej mieć masło?
OdpowiedzUsuńMasło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić choć uważam że szkoda brudzić naczynia dla jednej łyżki masła. Jeśłi boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.
Usuńa jakie najlepiej mieć masło ?
OdpowiedzUsuńOdpowiedź jk wyżej: Masło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić. Jeśli boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.
UsuńWitam, Kasiu, jeśli zrobię teraz te pierniczki to na Święta będą dobre?, one potem zmiękną jak te tradycyjne z miodem?? ile średni wychodzi pierniczków z tej proporcji składników? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj
UsuńPierniczki po upieczeniu są miękkie i pachnące, później twardnieją ale jeśli włożysz je do szczelnie zamkniętego słoika to znowu zmiękną. Upiecz grubsze pierniczki bo te lepiej miękną, te cienkie i chrupiące mogą już nie zmięknąć. Do przechowywania zostaw te grube i pulchne bo one lepiej się zachowują po pewnym czasie.
Z tej porcji ciasta wychodzi ok 40 pierniczków o średnicy ok 4 cm.
UsuńOK, dziękuję, a jeszcze proszę napisz ile z tego wyjdzie pierniczków? bo może dam podwójną proporcję składników :) pozdrawiam
UsuńZ tej porcji ciastka wychodzi ok 40 pierniczkow o srednicy 4 cm Pozdrawiam
Usuńa czy mleko ma być zagotowane czy tylko podgrzane?
OdpowiedzUsuńJa używam mleka UHT i je tylko podgrzewam - nigdy nie gotuję. Jeśli używasz świeżego mleka (takiego prawdziwego od krowy) to ja bym je przegotowała bo bałabym się bakterii które naturalnie występują w takim mleku. Surowe ciasto jest wycinane przez dziecko więc nie chciałabym by przypadkiem złapało jakąś chorobę.
UsuńIle tej przyprawy do piernika trzeba dodac ? Każde opakowanie jest inne wiec ile tam gram dodac ?
OdpowiedzUsuńPrzyprawy piernikowej ok. 15 gram ale można dodać więcej lub mniej - zależy jak bardzo piernikowe w smaku mają być.
UsuńA czy potrzebna jest ta przyprawa do pierniczków ?
OdpowiedzUsuńNie ta przyprawa nie jest konieczna ale to właśnie ona nadaje smak piernikom. Jeśli jednak nie masz jej w domu to możesz dodać cynamon, gździki i kakao lub jeśli chcesz ciasteczka o innym smaku to różnorodne olejki np. migdałowy choć wtedy będą to raczej ciasteczka niż pierniczki.
UsuńMożna dodać przyprawę korzenną zamiast tej do pierników? Bo czymś się chyba różnią, dlatego wolę spytać.
OdpowiedzUsuńProducenci różnie nazywają przyprawę korzenną i każda ma inny skąd. Nie jest ważne nazewnictwo a właśnie ten skład. Musi w niej być cynamon i goździki bo dzięki temu nasze pierniczki będą pachniały świętami. Możesz też dodać tylko te przyprawy i pierniczki też wyjdą pyszne.
UsuńAle na pewno wyjdą z 1 jajka ????????????
OdpowiedzUsuńTak ;) Ja używam jajek wielkosci M - tych średnich i zawsze wychodzi ;)
UsuńPowodzenia
a jak będą świeże jaja od kury ?
OdpowiedzUsuńMogą być akie świeże od kury - ja daje takie średniej wielkośći. Jeśli dasz większe to wtedy będzie trzeba dać mniej mleka. Wielkość jajka nie ma tu wielkiego znaczenia :)
UsuńHahah nie moze byc od kury.
UsuńLepiej od koguta :D
Boję sie że nie wyjdą. Robiłam miesiąc temu, ale jakimś trafem skończył mi ise ostatnio miód. Mimo to spróbuję, chociaż boje się, że będą inne niż te ukochane przez moją rodzinę. Pozdrawiam kochana. Jak wyjdą napisze napewno 😘
OdpowiedzUsuńWitaj ;) Dla mnie smaczniejsze są te z miodem ale tez nie zawsze mam wiec czasem robię te bez miodu. Są smaczne qle smak mają troszkę inny. Powodzenia ;)
UsuńWyszły :) Jestem zadowolona. Gdy następnym razem zabraknie mi miodu to wykorzystam jeszcze raz ten przepis. Co prawda były trochę twarde, ale z tego co przeczytałam w odpowiedzi do innej użytkowniczki mogłam dodać za dużo mąki. Dziękuję, pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej takich super przepisów :)
UsuńSuper Bardzo się cieszę że Ci wyszły!!! Smacznego! ;)
UsuńFajne, szybki, mi czegoś w smaku brakuje, ale ładnie podrastają i są puchate :D polukruję i czekoladą poleję, będą lepsze :D
OdpowiedzUsuńWitaj będę robiła pierniczki pierwszy raz i mam pytanie czy mogę udekorować je białą i czarną czekoladą?
OdpowiedzUsuńWitaj :) Oczywiście że możesz udekorować je białą lub ciemną czekoladą :) Ja zazwczaj dekoruję likrem ale z czekoladą powinny byc przepyszne.
UsuńDziękuję za radę bo miałam pomysł żeby je udekorować tą czekoladą
UsuńWitaj, mam zamiar zrobić te ciasteczka, zobaczyć czy mi wyjdą:)
OdpowiedzUsuńMoje pytanie jest takie: Czy mogę je upiec w zwykły piekarniku, który osiąga temp. 200° C, bez góra dół? Mówię o piekarniku elektrycznym, typ OEK 900( Nie wiem, czy coś ci to mówi) mam też kuchenkę gazową, ale jej piekarnik nie piecze tak, jakbym chciała. Pomóż:(
Powinny wyjść. Warto je obserwować i może wyjąć wcześniej lub potrzymać dłużej. Powodzenia i koniecznie daj znać jak wyszły
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z przepisu Pani Kasi i wyszły idealne,około 90 sztuk,z tym że odpowiednio obliczyłam składniki oraz dodałam dodatkowo kakao i całą przyprawę do piernika(z Prymatu jest super)dzieciakom smakują a to najważniejsze,super przepis,są idealne pachnące i smakowite:)Dziękuję za przepis Pani Kasiu i życzę Wesołych,zdrowych Świąt!Ewelina.
OdpowiedzUsuńPani Ewelino dziękuję za miłe słowa ;) Cieszę się że Wam smakują ;) Również życzę Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńPani Ewelino dziękuję za miłe słowa ;) Cieszę się że Wam smakują ;) Również życzę Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodałam 2 łyżki miodu i dałam 1/2 szklanki cukru. Wyszły bardzo dobre :) Nie wiem czy wytrzymają do Wigilii są takie smakowite... :D
OdpowiedzUsuńA czy po upieczeniu powinny być miękkie? Bo gdy je wyjełam niektóre były miękkie i boję się że są surowe
OdpowiedzUsuńTak powinny byc troche miekkie
UsuńNawet wyszły tylko przywarły do blachy ale są nawet dobre jutro będę je dekorować i dziękuję za przepis i życzę wesołych Świąt mama powiedziała żebym je zrobiła na nowy rok i Wielkanoc i chyba je zrobię. Serdecznie dziękuję Angelika Baran
OdpowiedzUsuńSuper że smakowały :) Wesołych Świąt!!!
UsuńPani Kasiu trzeba dodać przyprawy do piernika??
OdpowiedzUsuńNie trzeba ale wtedy będą miały smak zwykłych ciastek a nie pierników
UsuńDzień dobry mam pytanie kiedy je zrobić? Czy można np dwa/trzy dni przed świętami?? Bardzo proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńMożna robic w dowolnej chwili. Ja dzisiaj robiłam jedną porcję i już prawie cała zniknęła więc w weekend będzie koleja.
UsuńTak można zrobić 2-3 dni przed świętami. Ja robię kilka razy bo zazwyczaj pierwsze 3 porcje znikają szybko. Smaczne są od pierwszego dnia do nawet 3 tygodni
OdpowiedzUsuńMyślę że będą pyszne bez miodu robimy pierwszy raz wiec trochę się boje ale jestem dobrej myśli 😘😘
OdpowiedzUsuńWitam zrobilam, jest to malutka porcja wyszła jedna duża blaszka, ale ok zawsze można zarobić dwie porcje. Wyglądają ładnie ale bardzo czuć sodę 😟
OdpowiedzUsuńA dałaś małą płaską łyżeczkę sody? Mi z tego przepisu wychodzą 3 blachy.
Usuń