piątek, 6 grudnia 2013

pierniczki bez miodu

przepis na pierniczki bez miodu



Dzisiaj Mikołajki więc pieczemy pierniczki.
Łatwe, proste i szybkie - tak jak prawie każde pierniczki.




Składniki:

2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok. 15 gram
1 łyżka masła
1/4 szklanki podgrzanego mleka



Przygotowanie:

1. Masło wyciągamy z lodówki,  łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto. 

2. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka, wszystko zależy od wielkości jaja.

3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.

3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut.

5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

pyszne pierniczki bez miodu


pierniczki bezglutenowe

tanie pierniczki






23 komentarze:

  1. trzeba pamiętać że to porcja na 10 ciasteczek a do tego konsystencja średnio nadaje się do wałkowania... ale może w smaku chociaż będą smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musialas z proporcjami pomylić. Mi wychodzi ok 40-50 pierniczkòw a konsystencja jest dobra do wałkowania. Jeśli ciasto zbytnio się lepi trzeba podsypać je odrobiną mąki - odrobiną bo jak damy za dużo mąki to pierniczki będą twarde.

      Usuń
  2. Fajny przepis Robilam i wyszly pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że Ci smakują.

      Usuń
  3. Można dodać do nich kakao? Moje jakieś jasne wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor pierniczków zależy od przyprawy piernikowej ale oczywiście można dodać kakao. Tylko nie za dużo bo będą gorzkie. Dałabym max 1 łyżkę.

      Usuń
  4. Czy są miękkie od razu po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie a po ok 3 dniach robią się twarde. By pozostały miękkie przez dłuższy czas należy je trzymać w zamkniętym słoiku najlepiej z kawałkami jabłka lub pomarańczy. Owoce co kilka dni należy zmieniać by nie spleśniały.

      Usuń
    2. a jakie masło najlepiej do nich zastosować?

      Usuń
  5. a jakie najlepiej mieć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić choć uważam że szkoda brudzić naczynia dla jednej łyżki masła. Jeśłi boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.

      Usuń
  6. a jakie najlepiej mieć masło ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź jk wyżej: Masło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić. Jeśli boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.

      Usuń
  7. Witam, Kasiu, jeśli zrobię teraz te pierniczki to na Święta będą dobre?, one potem zmiękną jak te tradycyjne z miodem?? ile średni wychodzi pierniczków z tej proporcji składników? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj
      Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pachnące, później twardnieją ale jeśli włożysz je do szczelnie zamkniętego słoika to znowu zmiękną. Upiecz grubsze pierniczki bo te lepiej miękną, te cienkie i chrupiące mogą już nie zmięknąć. Do przechowywania zostaw te grube i pulchne bo one lepiej się zachowują po pewnym czasie.

      Usuń
    2. Z tej porcji ciasta wychodzi ok 40 pierniczków o średnicy ok 4 cm.

      Usuń
    3. OK, dziękuję, a jeszcze proszę napisz ile z tego wyjdzie pierniczków? bo może dam podwójną proporcję składników :) pozdrawiam

      Usuń
  8. a czy mleko ma być zagotowane czy tylko podgrzane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mleka UHT i je tylko podgrzewam - nigdy nie gotuję. Jeśli używasz świeżego mleka (takiego prawdziwego od krowy) to ja bym je przegotowała bo bałabym się bakterii które naturalnie występują w takim mleku. Surowe ciasto jest wycinane przez dziecko więc nie chciałabym by przypadkiem złapało jakąś chorobę.

      Usuń
  9. Ile tej przyprawy do piernika trzeba dodac ? Każde opakowanie jest inne wiec ile tam gram dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy piernikowej ok. 15 gram ale można dodać więcej lub mniej - zależy jak bardzo piernikowe w smaku mają być.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...