piątek, 6 grudnia 2013

pierniczki bez miodu




Dzisiaj Mikołajki więc pieczemy pierniczki.
Łatwe, proste i szybkie - tak jak prawie każde pierniczki.




Składniki:

150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
100 g mielonych orzechów
2 łyżki kakao
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

1. Masło wyciągamy z lodówki i  kroimy na mniejsze kawałki. dadajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich ciasto. 

2. Jak już wszystkie skłądniki się połączą ciasto przekąłdamy na folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 cm i wycinamy z niecgo różnorodne kształty.

4. Nagrzewamy piekarik do 180C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 13 minut.

5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.










4 komentarze:

  1. trzeba pamiętać że to porcja na 10 ciasteczek a do tego konsystencja średnio nadaje się do wałkowania... ale może w smaku chociaż będą smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musialas z proporcjami pomylić. Mi wychodzi ok 40-50 pierniczkòw a konsystencja jest dobra do walkowania, ciasto trzeba je na godzinke do lodowki wlozyc!!!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...