pierogi ruskie z piekarnika


pierogi ruskie z piekarnika

Nasz sposób na odgrzewanie pierogów. Jeśli masz zamrożone pierogi i chcesz je podać to najpierw rozmróź je a póżniej wstaw na chwilkę do piekarnika - jest to smaczna alternatywa dla gotowania.



Składniki (ok 70 szt):


Ciasto :
450 g mąki
375 ml gorącej wody


Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
500 g ziemniaków
2 cebule
2 łyżki smalcu ze skwarkami
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu



Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około pół godziny, do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące rozdrabniamy bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce, dzięki czemu masa będzie bardziej puszysta.
Ser bardzo dokładnie rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu ze skwarkami na złoty kolor, następnie dodajemy do mieszanki serowo-ziemniaczanej.
Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


2. Mąkę przesiewamy do miski. Gorącą wodę wlewamy stopniowo do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ręcznie ciasto, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
Wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 2 minuty, następnie podzielić na mniejsze części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek ok 2-3 mm.


3. Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu. Składamy ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Kleimy wg umiejętności i chęci i czasu jaki mamy. Ja lepiłam z zawijanymi brzegami ponieważ takie są ciekawsze a wiadomo, że jedzenie ma nie tylko smakować ale i wyglądać.
Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką. Przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.


4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi przez 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układać na blasze.


5. Pieczemy w temperaturze 180C przez 15 minut - do zarumienienia.

  1. odgrzewanie pierogów


pierogi ruskie z piekarnika


Komentarze

  1. Super nie robiłam jeszcze tak żeby je piec w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Smakują zupełnie inaczej niż takie z wody

      Usuń
  2. pieczonych pierożków jeszcze nie robiłam,apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.