pierniczki bez miodu

przepis na pierniczki bez miodu



Dzisiaj Mikołajki więc pieczemy pierniczki.
Łatwe, proste i szybkie - tak jak prawie każde pierniczki.




Składniki na ok 40 małych pierniczków:

2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 płaska  łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok. 15 gram
1 łyżka masła
1/4 szklanki podgrzanego mleka



Przygotowanie:

1. Masło wyciągamy z lodówki,  łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto. 

2. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka, wszystko zależy od wielkości jaja.

3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.

3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut.

5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Polecam zrobić z podwójnej porcji bo pierniczki szybko znikają.

pyszne pierniczki bez miodu


pierniczki bezglutenowe

tanie pierniczki






Komentarze

  1. trzeba pamiętać że to porcja na 10 ciasteczek a do tego konsystencja średnio nadaje się do wałkowania... ale może w smaku chociaż będą smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musialas z proporcjami pomylić. Mi wychodzi ok 40-50 pierniczkòw a konsystencja jest dobra do wałkowania. Jeśli ciasto zbytnio się lepi trzeba podsypać je odrobiną mąki - odrobiną bo jak damy za dużo mąki to pierniczki będą twarde.

      Usuń
  2. Fajny przepis Robilam i wyszly pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Można dodać do nich kakao? Moje jakieś jasne wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor pierniczków zależy od przyprawy piernikowej ale oczywiście można dodać kakao. Tylko nie za dużo bo będą gorzkie. Dałabym max 1 łyżkę.

      Usuń
  4. Czy są miękkie od razu po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie a po ok 3 dniach robią się twarde. By pozostały miękkie przez dłuższy czas należy je trzymać w zamkniętym słoiku najlepiej z kawałkami jabłka lub pomarańczy. Owoce co kilka dni należy zmieniać by nie spleśniały.

      Usuń
    2. a jakie masło najlepiej do nich zastosować?

      Usuń
  5. a jakie najlepiej mieć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić choć uważam że szkoda brudzić naczynia dla jednej łyżki masła. Jeśłi boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.

      Usuń
  6. a jakie najlepiej mieć masło ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź jk wyżej: Masło najlepiej takie ocieplone (wyjęte wcześniej z lodówki) ale można je też rozpuścić. Jeśli boisz się, że nie uda ci się takiego twardego dobrze wyrobić to rozpuść i dodaj ciepłe do masy piernikowej.

      Usuń
  7. Witam, Kasiu, jeśli zrobię teraz te pierniczki to na Święta będą dobre?, one potem zmiękną jak te tradycyjne z miodem?? ile średni wychodzi pierniczków z tej proporcji składników? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj
      Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pachnące, później twardnieją ale jeśli włożysz je do szczelnie zamkniętego słoika to znowu zmiękną. Upiecz grubsze pierniczki bo te lepiej miękną, te cienkie i chrupiące mogą już nie zmięknąć. Do przechowywania zostaw te grube i pulchne bo one lepiej się zachowują po pewnym czasie.

      Usuń
    2. Z tej porcji ciasta wychodzi ok 40 pierniczków o średnicy ok 4 cm.

      Usuń
    3. OK, dziękuję, a jeszcze proszę napisz ile z tego wyjdzie pierniczków? bo może dam podwójną proporcję składników :) pozdrawiam

      Usuń
    4. Z tej porcji ciastka wychodzi ok 40 pierniczkow o srednicy 4 cm Pozdrawiam

      Usuń
  8. a czy mleko ma być zagotowane czy tylko podgrzane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mleka UHT i je tylko podgrzewam - nigdy nie gotuję. Jeśli używasz świeżego mleka (takiego prawdziwego od krowy) to ja bym je przegotowała bo bałabym się bakterii które naturalnie występują w takim mleku. Surowe ciasto jest wycinane przez dziecko więc nie chciałabym by przypadkiem złapało jakąś chorobę.

      Usuń
  9. Ile tej przyprawy do piernika trzeba dodac ? Każde opakowanie jest inne wiec ile tam gram dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy piernikowej ok. 15 gram ale można dodać więcej lub mniej - zależy jak bardzo piernikowe w smaku mają być.

      Usuń
  10. A czy potrzebna jest ta przyprawa do pierniczków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ta przyprawa nie jest konieczna ale to właśnie ona nadaje smak piernikom. Jeśli jednak nie masz jej w domu to możesz dodać cynamon, gździki i kakao lub jeśli chcesz ciasteczka o innym smaku to różnorodne olejki np. migdałowy choć wtedy będą to raczej ciasteczka niż pierniczki.

      Usuń
  11. Można dodać przyprawę korzenną zamiast tej do pierników? Bo czymś się chyba różnią, dlatego wolę spytać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Producenci różnie nazywają przyprawę korzenną i każda ma inny skąd. Nie jest ważne nazewnictwo a właśnie ten skład. Musi w niej być cynamon i goździki bo dzięki temu nasze pierniczki będą pachniały świętami. Możesz też dodać tylko te przyprawy i pierniczki też wyjdą pyszne.

      Usuń
  12. Ale na pewno wyjdą z 1 jajka ????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ;) Ja używam jajek wielkosci M - tych średnich i zawsze wychodzi ;)
      Powodzenia

      Usuń
  13. a jak będą świeże jaja od kury ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być akie świeże od kury - ja daje takie średniej wielkośći. Jeśli dasz większe to wtedy będzie trzeba dać mniej mleka. Wielkość jajka nie ma tu wielkiego znaczenia :)

      Usuń
    2. Hahah nie moze byc od kury.
      Lepiej od koguta :D

      Usuń
  14. Boję sie że nie wyjdą. Robiłam miesiąc temu, ale jakimś trafem skończył mi ise ostatnio miód. Mimo to spróbuję, chociaż boje się, że będą inne niż te ukochane przez moją rodzinę. Pozdrawiam kochana. Jak wyjdą napisze napewno 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj ;) Dla mnie smaczniejsze są te z miodem ale tez nie zawsze mam wiec czasem robię te bez miodu. Są smaczne qle smak mają troszkę inny. Powodzenia ;)

      Usuń
    2. Wyszły :) Jestem zadowolona. Gdy następnym razem zabraknie mi miodu to wykorzystam jeszcze raz ten przepis. Co prawda były trochę twarde, ale z tego co przeczytałam w odpowiedzi do innej użytkowniczki mogłam dodać za dużo mąki. Dziękuję, pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej takich super przepisów :)

      Usuń
    3. Super Bardzo się cieszę że Ci wyszły!!! Smacznego! ;)

      Usuń
  15. Fajne, szybki, mi czegoś w smaku brakuje, ale ładnie podrastają i są puchate :D polukruję i czekoladą poleję, będą lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj będę robiła pierniczki pierwszy raz i mam pytanie czy mogę udekorować je białą i czarną czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Oczywiście że możesz udekorować je białą lub ciemną czekoladą :) Ja zazwczaj dekoruję likrem ale z czekoladą powinny byc przepyszne.

      Usuń
    2. Dziękuję za radę bo miałam pomysł żeby je udekorować tą czekoladą

      Usuń
  17. Witaj, mam zamiar zrobić te ciasteczka, zobaczyć czy mi wyjdą:)
    Moje pytanie jest takie: Czy mogę je upiec w zwykły piekarniku, który osiąga temp. 200° C, bez góra dół? Mówię o piekarniku elektrycznym, typ OEK 900( Nie wiem, czy coś ci to mówi) mam też kuchenkę gazową, ale jej piekarnik nie piecze tak, jakbym chciała. Pomóż:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Powinny wyjść. Warto je obserwować i może wyjąć wcześniej lub potrzymać dłużej. Powodzenia i koniecznie daj znać jak wyszły

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zrobiłam z przepisu Pani Kasi i wyszły idealne,około 90 sztuk,z tym że odpowiednio obliczyłam składniki oraz dodałam dodatkowo kakao i całą przyprawę do piernika(z Prymatu jest super)dzieciakom smakują a to najważniejsze,super przepis,są idealne pachnące i smakowite:)Dziękuję za przepis Pani Kasiu i życzę Wesołych,zdrowych Świąt!Ewelina.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Ewelino dziękuję za miłe słowa ;) Cieszę się że Wam smakują ;) Również życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Ewelino dziękuję za miłe słowa ;) Cieszę się że Wam smakują ;) Również życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja jeszcze dodałam 2 łyżki miodu i dałam 1/2 szklanki cukru. Wyszły bardzo dobre :) Nie wiem czy wytrzymają do Wigilii są takie smakowite... :D

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy po upieczeniu powinny być miękkie? Bo gdy je wyjełam niektóre były miękkie i boję się że są surowe

    OdpowiedzUsuń
  24. Nawet wyszły tylko przywarły do blachy ale są nawet dobre jutro będę je dekorować i dziękuję za przepis i życzę wesołych Świąt mama powiedziała żebym je zrobiła na nowy rok i Wielkanoc i chyba je zrobię. Serdecznie dziękuję Angelika Baran

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Kasiu trzeba dodać przyprawy do piernika??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ale wtedy będą miały smak zwykłych ciastek a nie pierników

      Usuń
  26. Dzień dobry mam pytanie kiedy je zrobić? Czy można np dwa/trzy dni przed świętami?? Bardzo proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można robic w dowolnej chwili. Ja dzisiaj robiłam jedną porcję i już prawie cała zniknęła więc w weekend będzie koleja.

      Usuń
  27. Tak można zrobić 2-3 dni przed świętami. Ja robię kilka razy bo zazwyczaj pierwsze 3 porcje znikają szybko. Smaczne są od pierwszego dnia do nawet 3 tygodni

    OdpowiedzUsuń
  28. Myślę że będą pyszne bez miodu robimy pierwszy raz wiec trochę się boje ale jestem dobrej myśli 😘😘

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam zrobilam, jest to malutka porcja wyszła jedna duża blaszka, ale ok zawsze można zarobić dwie porcje. Wyglądają ładnie ale bardzo czuć sodę 😟

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dałaś małą płaską łyżeczkę sody? Mi z tego przepisu wychodzą 3 blachy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.