Domowe wyroby są najsmaczniejsze i najzdrowsze więc dzisiaj kolejny przepis na domowy makaron.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
1-2 łyżki ciepłej wody( jeśli dodamy wody to makaron będzie twardszy)
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dolewamy wodę.
2. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczka by nie wyschło i odstawiamy na 30 minut.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie placki.
4. Rozwałkowane ciasto zwijamy w luźny rulon i tniemy w cienkie paski (w zależności od tego jakie lubimy). Rozwinięte plastry suszymy na stolnicy przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy makaron do gotującej osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut - do miękkości
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.