faszerowana papryka prosto z piekarnika


mięso mielone w papryce
faszerowana papryka



papryka z piekarnika



Dzisiaj na spotkanie z przyjacółmi postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę.
Uwielbiam dania z piekarnika bo są one szybkie i zawsze wychodzą :)

Składniki:

6 dużych papryk
0,5 kg mięsa mielonego
2 puszki pomidorów z puszki
3 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2 paczuszki ryżu
2 łyżki majeranku
szczypta pieprzu
szczypta soli
troszeczkę olej do smażenia

Przygotowanie

1. Cebulę siekamy w małą kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
2. Gotujemy ryż ok 7 minut - połowę czasu który jest podany na kartoniku.
3. Ścinamy górę papryk i  wyciągamy gniazda. Dzaszki papryk kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebuli.
4. Szatkujemy czosnek i rownież na chwileczke wrzucamy do smażących się cebul i papryk.
Zdejmujemy z ognia po minucie.
5. Do miski wkładamy zmielone mięso, 2 paczki surowego ryżu, 2 puszki pomidorów, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Przygotowaną masą napełniamy papryki. Na koniec posypujemy je startym serem.
7. Pieczemy w 180C, grzałka góra- dół przez 45-50 min.
Smacznego.


PS. O ryż się nie martwcie - dojdzie w trakcie pieczenia.





obiad z papryki









Komentarze