Rosół domowy





Dzisiaj gotujemy królową polskich zup czyli rosół.

Najważniejsza rzecz jaką należy zapamietac jest fakt, że przy gotowaniu rosołku nie należy się spieszyć, nic nie można robic na skróty - zupa ta potrzebuje czasu by oddać swój cały aromat. Pamiętaj by nie zagotować zupy - musi ona tylko pyrkolić.
Rosół możemy ugotować na każdym rodzaju miesa. Moim zdaniem najsmaczniejszy jest ten gotowany na wołowinie pomieszanej z kurczakiem ale oczywiście wieprzowina, kaczka i inne też są dozwolone.
Mięsko ma znaczący wpływ na smak 


Składniki


Mięso
najlepiej kawałek wołowiny, kawałek kurczaczka np. skrzydełka, nóżki

Warzywa 
-  2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- gałazki lubczyku

Przyprawy
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 2/3 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- sól

Przygotowanie

1.Do zimnej wody wkładamy przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.
na powierzchni zaczną się pojawiać szumowiny które wybieramy łyżką cedzakową. Można też włozyc mięso do gorącej wody - wtedy nie pojawią sie szumowiny ale moim zdaniej rosół jest smaczniejszy gdy te wszystkie brzydkie rzeczy się wygotują.

2. Jak już rosół się zagotuje zmniejszamy ogień tak by zupa nam tylko bulgotała. Dodajemy warzywa oraz przyprawy (bez soli).

3. Gotujemy 2-3 godziny po czym dosypujemy sól - nie robimy tego wcześniej ponieważ zupa wtedy "pożera" zbyt duż ilości soli a nie o to  nam chodzi.

4. Jak już wszystko jest dobrze doprawione przecedzam zupę by pozbyc się niepotrzebnych czastek.

Podajemy z makaronem, posypane natka pietruszki


rosołek mamusi

tradycyjny rosół

Komentarze