Pasta guacamole jest najsmaczniejsza tuż po zrobieniu i z wyczuwalnymi kawałkami awokado.
Można ją podawać do dań meksykańskich albo jako sos z warzywami pokrojonymi w słupki lub z chipsami tortilla. Idealnie nadaje się też na kanapki :)
Składniki:
1 dojrzały pomidor1 limonka
1 awokado
1/3 cebuli
1/2 świeżej papryczki chili
1 ząbek czosnku
sól opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Pomidora naciąć na krzyż przy ogonku i zalać wrzątkiem, pozostawić na 30 sekund i wrzucić do wrzątku - dzięki temu łatwo ściągniemy z niego skórkę. Pokroić pomidora w drobną kosteczkę - pestki usunąć dodajemy tylko twarde części pomidora.
2. Wycisnąć sok z limonki Wydrążyć awokado, pokroić je w kostkę i wymieszać z sokiem z limonki. Dzięki temu miąższ awokado nam nie ściemnieje.
3. Cebulę, czosnek i papryczkę drobniutko posiekać.
4. Połączyć wszystkie składniki. Można przyprawić odrobiną soli.
uwielbiam wszystkie pasty, które w skłądzie mają awokado :) idealne na kanapki
OdpowiedzUsuń