guacamole - pasta z awokado

pasta z awokado



Pasta guacamole jest najsmaczniejsza tuż po zrobieniu i z wyczuwalnymi kawałkami awokado.
Można ją podawać do dań meksykańskich albo jako sos z warzywami pokrojonymi w słupki lub z chipsami tortilla. Idealnie nadaje się też na kanapki :)


Składniki:

1 dojrzały pomidor
1 limonka
1 awokado
1/3 cebuli
1/2 świeżej papryczki chili
1 ząbek czosnku
sól opcjonalnie


Przygotowanie:


1. Pomidora naciąć na krzyż przy ogonku i zalać wrzątkiem, pozostawić na 30 sekund i wrzucić do wrzątku - dzięki temu łatwo ściągniemy z niego skórkę. Pokroić pomidora w drobną kosteczkę - pestki usunąć dodajemy tylko twarde części pomidora.

2. Wycisnąć sok z limonki Wydrążyć awokado, pokroić je w kostkę i wymieszać z sokiem z limonki. Dzięki temu miąższ awokado nam nie ściemnieje.

3. Cebulę, czosnek i papryczkę drobniutko posiekać.

4. Połączyć wszystkie składniki. Można przyprawić odrobiną soli.


awokado





Komentarze

  1. uwielbiam wszystkie pasty, które w skłądzie mają awokado :) idealne na kanapki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.