ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkami



Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami.
Ciasto to dosłownie samo się robi jednak potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie więc musicie zacząć je 3-4 godziny przed planowaną konsumpcją.




Składniki

Ciasto:
1/2 opakowania  świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 duże - L lub 3 małe jajka - M
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
1 kg jabłek

Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru





Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski w podanej kolejności. Drożdże kruszymy.
2. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na min. 3 godz. w ciepłe miejsce
3. Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło ucieramy z cukrem pudrem i mąką. Tak powstałą masę wkładamy do lodówki.
4. Jak już ciasto wyrośnie - mieszamy je i przekłądamy do uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.
5. Do ciasta wkładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka.
W wersji z serem: ser mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto.
6. Całośc posypujemy kruszonką.
7. Wkładamy do zimnego piekarnika. Piec nastawiamy na 180C na 45-50 min., grzałka góra - dół.

Smacznego












Komentarze

  1. Drożdżowce bez wyrabiania są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe bez wyrabiania! Pysznie wygląda :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak - są pyszne i łatwe a to najważniejsze ;) Gotować uwielbiam ale jeśli chodzi o ciasta to robie tylko takie łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spodziewałem się czegoś trudniejszego do przygotowania - mile się zaskoczyłem. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę :) Pamietaj tylko by piec bez termoobiegu bo inaczej za bardzo wyschnie

      Usuń
  5. A blacha to jakie wymiary powinna mieć dla takich proporcji?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.