domowy bulion warzywny zamiast kostki rosołowej

domowy bulion warzywno-ziołowy

Kiedyś często używałam kostek rosołowych (chyba każdy przechodził przez ten okres), bo są łatwo dostępne i szybko można z nich przygotować bazy do różnych zup. Niestety nie wiadomo co w nich siedzi poza dużą ilością soli więc kilka lat wstecz porzuciłam te glutaminiany i zaczęłam robić swój własny  bulion - na samych zdrowych składnikach.
Jak się okazało nie jest to ani trudne ani tak czasochłonne jak by się wydawało a rezultat jest niesamowity.
Moje zupy bez obaw podaję synkowi bo wiem, że są w nich same świeże, zdrowe warzywa i przyprawy.

Domowy zdrowy bulion gotuję często ale równie często korzystam z domowych kostek rosołowych - przepis na nie podam latem bo teraz nie ma świeżych ziół których do nich zazwyczaj używam.

Składniki: 

2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/4 selera
1 ząbek czosnku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża natka pietruszki


 Przygotowanie:


Litr wody zagotowujemy wraz z ząbkiem czosnki, listkami laurowymi, zielem angielskim, natką pietruszki, lubczykiem, tymiankiem i rozmarynem oraz łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy włoszczyznę  czyli marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Jeśli mamy to na koniec dorzucamy świeże zioła, n.p. natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

W ten szybki i prosty sposób przygotowaliśmy pyszny bulion warzywny który możemy może nam służyć jako baza do wielu zup i sosów. 


Komentarze