makowiec z ciasta drożdżowego





Przepis trochę nie pasujący do tematyki tego bloga bo jest praco- i czasochłonny ale niesamowicie pyszny zatem umieszczam. Jest to przepis sprawdzony wielokrotnie przez moją teściową. ciasto wychodzi miękkie i mokre


Składniki na 3 blachy:


Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2szklanki cukru
- 20 dkg miękiego masła
- 4 jajka
- 10 dkg drożdży\
- 3/4 szklanki mleka
- 1 esencja arakowa
- sok z połowy cytryny
- 3-4  łyżki margaryny do smarowania form

Masa makowa:
- 50 dkg maku
- 20 dkg masłą
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 esencja migdałowa
- 20 dkg bakalii



 Przygotowanie:


1. Przygotowujemy masę: Mak zalać wrzątkiem, odlać zanieczyszczenia i ponownie zalać wrzątkiem. Pozostawić na noc.
2. Mak odsączyć na sicie i zemleć trzy razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
3.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
4. Masło roztopić w rondelku i razem z esencją arakową i masą jajeczną dodać do maku.
5. Na koniec dodać rozdrobnione bakalie.

6. Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać do miski.
7. Odsypać pół szklanki mąki dodać do niej pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek ciepłego mleka.
8. Całość wymieszać i pozostawić na 20 min do wyrośnięcia.
9. Białka roztrzepać i włożyć do lodówki.
10. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i nadal ubijając polać pozostałe ciepłe mleko.
11. Naczynie z masą żółtkową wstawić do większego garnka z gotującą się wodą (tak bu nie dotykało dnem powierzchni wody)i ubijać masę aż zgęstnieje i będzie puszysta. Dodać esencję arakową i sk z cytryny. Masę żółtkową stopniowo wlewać do mąki w misce, dodać zaczyn i zagnieść ciasto.
Następnie porcjami wgniatać w nie ciasto.
12. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
13.  Potem ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, posmarować ubitym białkiem i masą makową. Zwinąć strucel.
14. Formy keksowe wysmarować margaryną. Makowce ułożyć w blachach i pozostawić do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika posmarować ubitym białkiem i włożyć po dwie krótkie słomki np. zrobione z ogonka od czosnku. Dzięki temu powietrze będzie ulatywać i placek nie popęka.
15. Piec 45 minut w temperaturze 180C, grzanie góra-dół




Komentarze