Dzisiaj obiadek w tradycyjnej formie czyli placki ziemniaczane ze śmietaną czyli wytrawnie lub z cukrem na słodko. Jako napływowa pyra poznańska jadam ziemniaki ale mój synek który urodził się w stolicy wielkopolski uwielbia wszystko co składa się z ziemniaków
Wbrew pozorom przygotowanie placków nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków - 3 zł
2 jajka - 0,80 zł
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
gęsta śmietana 18% - 2,50 zł
cukier do posypania
Koszt obiadu dla 2 osób: ok 7 zł
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).
2. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą oraz pieprzem.
3. Rozgrzać patelnię z olejem.
4. Plendze smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem przekładamy na osobny talerz.
Do ciasta można dodać łyżkę śmietany wtedy placki będą bardziej puszyste.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.