plendze czyli placki ziemniaczane po poznańsku




Dzisiaj obiadek w tradycyjnej formie czyli placki ziemniaczane ze śmietaną czyli wytrawnie lub z cukrem na słodko. Jako napływowa pyra poznańska jadam ziemniaki ale mój synek który urodził się  w stolicy wielkopolski uwielbia wszystko co składa się z ziemniaków
Wbrew pozorom przygotowanie placków nie zajmuje dużo czasu.




Składniki:


1,5 kg ziemniaków - 3 zł
2 jajka - 0,80 zł
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
gęsta śmietana 18% -  2,50 zł
cukier do posypania


Koszt obiadu dla 2 osób: ok 7 zł


Przygotowanie:



1. Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).
2. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą oraz pieprzem.
3. Rozgrzać patelnię z olejem.
4. Plendze smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem przekładamy na osobny talerz.
Do ciasta można dodać łyżkę śmietany wtedy placki będą bardziej puszyste.


Komentarze