quiche z sera pleśniowego z sosem pomidorowym



A dzisiaj na obiad będzie quiche z serkami pleśniowymi i pomidorami:
Quiche to wypeik składający się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego śmietanowo- jajeczną masą



Składniki:

1 ciasto francuskie - 4 zł
2 serki pleśniowe naturalne np. brie, cammembert - 8 zł
passata pomidorowa  - 2 zł
2 jajka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
zioła prowansalskie
pieprz
sól


Przygotowanie:


1. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i układamy w formie. Całość przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i zasypujemy grochem, fasolą, ryżem. Musimy obciążyc ciasto by nam się nie podniosło.
2. Pieczemy 15 minut w temp 190C po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 10 minut na lekko złoty kolor.
3. Nakładamy ser porojony w plasterki, posypujemy ziołami i zalewamy sosem pomidorowym - passatą.
4. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i ziołami. Tą mieszanką zalewamy całość i wsyawiamy do piekarnika na ok. 30 min w tem. 180C,  grzanie góra - dół.
5. Podajemy jeszcze ciepłe :)















Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.