śliwkowo - serowe quiche



Dzisiaj imprezka zatem robimy quiche z serkami pleśniowymi i śliwkami.
Quiche to wypiek składający się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego śmietanowo- jajeczną masą



Składniki:

1 ciasto francuskie - 4 zł
2 serki pleśniowe naturalne np. brie, camembert - 8 zł
pół opakowania suszonych śliwek  - 2 zł
2 jajka - 0,80 zł
4 łyżki gęstej śmietany 18% - 1 zł
pieprz
sól


Koszt dania: 16 zł

Przygotowanie:

1. Namoczyć śliwki.
2. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i układamy w formie. Całość przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i zasypujemy grochem, fasolą, ryżem. Musimy obciążyć ciasto by nam się nie podniosło.
3. Pieczemy 15 minut w temp 190C po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 10 minut na lekko złoty kolor.
4. Układamy śliwki na cieście
3. Nakładamy ser pokrojony w plasterki.
4. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i ziołami. Tą mieszanką zalewamy całość i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 180C,  grzanie góra - dół.
5. Podajemy jeszcze ciepłe :)







Komentarze