Sos czosnkowy jest jednym z moich ulubionych. Dodaję go prawie do wszystkiego. Idealnie sprawdza się do potraw z grilla lub z piekarnika. Ja uwielbiam sos taki bardzo czosnkowy - palący. Jeśli wolisz łagodniejszy to dodaj mniej ząbków czosnku
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
1. Na desce drobno siekamy czosnek. Posypujemy go szczyptą soli i rozgniatamy na gładką masę płaską stroną noża.
2. Do miseczki przekładamy jogurt i majonez, dodajemy utarty czosnek z solą. Całość mieszamy i doprawiamy odrobiną pieprzu.
3. Wkładamy do lodówki by się "przegryzł"
Podajemy jako dodatek do frytek, mięs i chipsów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.