domowa malinówka





Składniki: 

- 1 litr malin,
- 0.5 kg cukru,
- 1 litr wódki
- opcjonalnie 0,5 litra spirytusu*


Przygotowanie:

1. Maliny umieszczamy w dużym słoju zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa miesiące.
2. Co kilka dni potrząsamy słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
3. Po dwóch miesiącach nalewkę można przefiltrować, przy pomocy pieluchy tetrowej albo gazy i przelać do butelek.

Maliny z nalewki można wykorzystać do ciast lub deserów.
Ja zawsze zostawiam troszkę malin zalanych wódką dzięki czemu owoce się nie psuja i tak czekają na swoją wielką chwilę.


* Malinówkę można zalać jeszcze spirytusem ale ja tego nie robię bo wole troszkę lżejsze trunki.

likier z malin


Komentarze