Składniki:
- 1 litr malin,- 0.5 kg cukru,
- 1 litr wódki
- opcjonalnie 0,5 litra spirytusu*
1. Maliny umieszczamy w dużym słoju zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa miesiące.
Przygotowanie:
1. Maliny umieszczamy w dużym słoju zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa miesiące.
2. Co kilka dni potrząsamy słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
3. Po dwóch miesiącach nalewkę można przefiltrować, przy pomocy pieluchy tetrowej albo gazy i przelać do butelek.
3. Po dwóch miesiącach nalewkę można przefiltrować, przy pomocy pieluchy tetrowej albo gazy i przelać do butelek.
Maliny z nalewki można wykorzystać do ciast lub deserów.
Ja zawsze zostawiam troszkę malin zalanych wódką dzięki czemu owoce się nie psuja i tak czekają na swoją wielką chwilę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.