francuska zupa cebulowa


pyszna zupa cebulowa


Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej choć u nas zadomowiła się już na dobre. Ma ona tysiące wariacji choć ja najbardziej lubię tą tradycyjną z białym winem.

Składniki:

- 10 dużych cebul
- 500 ml białego, półwytrawnego wina
- 1l bulionu warzywnego
- 3 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- sos Worcester
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 kromek chleba lub grzanki
- ser żółty
- 4 łyżki masła


Przygotowanie:


1. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, przykryć pokrywka i dusić przez ok 30 minut, często mieszając.
2. Następnie wlać wino i gotować przez około 5 minut, aż alkohol się zredukuje.
3. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sosem Worcester.
4. Gotujemy jeszcze 10 minut.

Zupę cebulową podajemy na dwa sposoby:

5a. Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu chleb posypany serem.
 Zapiekamy w temperaturze 200C przez ok 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści, a chleb przypiecze z wierzchu.
5b. Gorącą zupę posypujemy grzankami i startym żółtym serem. Podajemy gorące.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.