Kolejne weekendowe śniadanie więc można poszaleć w kuchni. Dzisiaj jedno z ulubionych dań mojego partnera – jajeczniczka na masełku ze świeżym szczypiorkiem.
Jajka oczywiście polecam wiejskie, z wolnego wybiegu bo dzięki temu smak jajecznicy będzie dużo bogatszy a kolor żółtek intensywniejszy. Ja mam to szczęście, że moi rodzice mieszkają na wsi i często przywożą mi świeżutkie jajka prosto od szczęśliwie biegających kurek.
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jajek- 2 łyżki masła
- ¼ pęczku szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni roztapiamy masło.
2. Jajka myjemy, roztrzepujemy widelcem w miseczce i łączymy z pociętym w małe kawałki szczypiorkiem.
3. Mieszankę jajeczną wylewamy na patelnię, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
O, jak ja daaaawno nie jadłam takiej "zwykłej" jajecznicy :-)) ...
OdpowiedzUsuńNajlepsze śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTeż jadłam jajecznicę ale w innym wydaniu :D
OdpowiedzUsuń;) Wiem że przepis trywialny ale musiałam zamieścić to proste danie ;)
OdpowiedzUsuń