kruche babeczki







Ciasto kruche na babeczki, które możesz nadziać ulubionymi składnikami np. bitą śmietaną, budyniem, owocami, wszelakiego rodzaju kremami.
Z podanej ilości wychodzi ok. 25 babeczek

Składniki: 

- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru - jeśli będą to wytrawne babeczki to pomiń cukier
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli




 Przygotowanie:


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i zimne pokrojone w kosteczkę masło. Nożem siekamy masło razem z mąką. Dodajemy cukier.
2. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę.
3. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Foremki do babeczek lub muffinek smarujemy masłem.
5. Na stolnicę kładziemy folię spożywczą, nakłądamy kawałek ciasta i przykrywamy go również folią. Dzięki temu ciasto nie będzie nam się przyklejało do wałka. Ciasto kruche wałkujemy na grubość 3-4 mm.
6. Foremki układamy blisko siebie i za pomocą wałka nakładamy na nie ciasto. Przyciskamy wałkiem tab by z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta.
Jeśli używamy silikonowych foremek to należy powycinać z ciasta kółka i poukładać je w foremkach.
Ciasto lekko dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem
7.  Pieczemy w temperaturze 200C przez ok 10-12 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze chwilkę na złoty kolor.




Komentarze