pancakes po polsku


pankejk





W mojej kuchni często goszczą różnego rodzaju naleśniki - zwłaszcza porą śniadaniową lub na kolację.
Zatem na niedzielnym stole zagościły u nas "pankejksy" po polsku czyli z mlekiem a nie na maślance.


Składniki: 

- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej puszystej masy.
2. Ciasto odkładamy na 20 minut.
3. Smażymy na suchej patelni teflonowej, na średnim ogniu. Dzięki temu ciasto rośnie. Przewracam na drugą stronę przy użyciu szerokiej łopatki. Na jednej patelni smażę po 3 sztuki.
Naleśniki pancakes możemy tez smażyć na oleju ale wtedy są bardziej kaloryczne.


Komentarze