Wypróbowałam wiele przepisów na pancaksy, większość z moich wypieków było robionych po polsku
czyli na mleku jednak najsmaczniejsze są te ze śmietaną. Mają
one wtedy bardzo gęstą konsystencję oraz
mniej mąki dzięki temu są pulchniejsze, chrupiące
z zewnątrz, a delikatne w środku.
W wersji oryginalnej pancaksy podaje się z syropem klonowym,
u mnie „z braku laku” polałam je moim ulubionym miodem lipowym.
Składniki (ok. 10 naleśników):
2 szkl. pszennej mąki typ 450
2 szkl. maślanki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i całość miksujemy
do momentu powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie odstawiamy
na 30 minut do wyrośnięcia
Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej – bez oleju – przez
kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotawego koloru.
Podajemy z syropem klonowym, cukrem pudrem, masłem, miodem
lub konfiturą.
amerykanskie pancakesy robi sie z soda...
OdpowiedzUsuńMożna robić z samą sodą lub z proszkiem do pieczenia, który w swoim składzie ma właśnie sodę.
UsuńMożna robić z samą sodą lub z proszkiem do pieczenia, który w swoim składzie ma właśnie sodę.
OdpowiedzUsuń