amerykańskie pancaksy

amerykańskie pancaksy


Wypróbowałam wiele przepisów na pancaksy, większość  z moich wypieków było robionych po polsku czyli na mleku jednak najsmaczniejsze są te ze śmietaną.   Mają one wtedy bardzo  gęstą konsystencję oraz  mniej mąki dzięki temu są pulchniejsze, chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku.

W wersji oryginalnej pancaksy podaje się z syropem klonowym, u mnie „z braku laku” polałam je moim ulubionym miodem lipowym.


Składniki (ok. 10 naleśników):

2 szkl. pszennej mąki typ 450
2 szkl. maślanki
2  jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżki oleju

amerykańskie naleśniki

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i całość miksujemy do momentu powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej – bez oleju – przez kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotawego koloru.


Podajemy z syropem klonowym, cukrem pudrem, masłem, miodem lub konfiturą.


syrop klonowy

pyszne naleśniki na maślance

Komentarze

  1. amerykanskie pancakesy robi sie z soda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można robić z samą sodą lub z proszkiem do pieczenia, który w swoim składzie ma właśnie sodę.

      Usuń
  2. Można robić z samą sodą lub z proszkiem do pieczenia, który w swoim składzie ma właśnie sodę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.