beza kawowa






Składniki:

Beza:
3 duże białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru
1 łyżka cukru brązowego trzcinowego
0,5 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny


Wszystkie składniki na beze powinny być w temperaturze pokojowej.


Krem:
100 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej

Wszystkie składniki na krem powinny być zimne.


Dekoracja:
cukier puder i kawa do oprószenia 





Przygotowanie:


1. Dużą blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy dwa prostokąty

2. W misce (najlepiej szklanej lub metalowej, bo w plastikowej może nam się nie ubić) ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. na koniec dodajemy ocet winny lub sok z cytryny.

3. Masę bezową wykładamy na zaznaczonych na papierze prostokątach, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut.  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub nawet całą noc. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, jednak w dotyku powinny być suche i chrupkie.


4.  Schłodzony ser mascarpone mieszamy z rozpuszczalną drobną kawą np. Nescafe Creme lub podobną.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. 
Łączymy kremówkę z masą mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką do momentu połączenia sie składników.


5. Jedną z bez smarujemy przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oprószamy cukrem pudrem i kawą.
Podajemy schłodzone.






Komentarze