chrupiąca ciecierzyca w przyprawach

ciecierzyca pieczona


Cicierzyca, cieciorka czyli  groch włoski to zdrowy składnik diet wegetariańskich. Ma dużo wartości odżywczych i zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce.
Przekąska zrobiona na jej podstawie to nie tylko zdrowy ale i pyszny przygryzacz np. podczas oglądania filmu czy czytania książki.




Składniki:

puszka ciecierzycy lub ciecierzyca sucha
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziól prowansalskich


chrupiąca ciecierzyca


Przygotowanie:


1. Jesli uzywamy ciecierzycy suszonej to najpierw przygotowujemy ją wg przepisu na opakowaniu czyli moczymy min 12 godzin a potem gotujemy ok 30 minut. Ciecierzyce z puszki odcedzamy.
2. Mieszamy w dużej misce oliwę i przyprawy. Po połączeniu składników dorzucamy do miski cieciorkę i całośc mieszamy tak by groch włoski pokrył się przyprawami.
3. Nasionka wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190C na 30 minut. Cieciorka powinna być chrupka - jesli taka wam nie wychodzi to zwiększcie trochę temperaturę i pieczcie jeszcze 10 minut.

zamiast chipsów


Komentarze

  1. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. :) Po szczegóły zapraszam do mnie: http://pysznewege.com/2014/02/28/nominacje-do-liebster-blog-award/ :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.