Niesamowicie aromatyczny kurczak w chrupiącej panierce z płatków owsianych. Podany na sałatce z rukoli, serwowany z przepysznymi faszerowanymi ziemniaczkami.
Składniki:
2 filety z kurczaka
500 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki ostrej papryki*
3 posiekane ząbki czosnku
50 g mąki
100 g owsianych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziół prowansalskich
500 ml oleju do smażenia
sól, pieprz
1. Maślankę lub jogurt mieszamy z przyprawami.
Przygotowanie:
1. Maślankę lub jogurt mieszamy z przyprawami.
2. Kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem i marynujemy w przyprawionej maślance, przez około 2-3 godz.
3. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty i odkładamy na sitko by mogła ona spłynąć.
4. Płatki kukurydziane lekko kruszymi i mieszamy z mąką.
4. Płatki kukurydziane lekko kruszymi i mieszamy z mąką.
5. Następnie obtaczamy kurczaka w płatkach z mąką, wklepując dobrze posypkę.
6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez ok. 7-8 min.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar oleju.
6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez ok. 7-8 min.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.