domowy smalec

smalec ze skwarkami i cebulą

Zawsze przy okazji robienia pierogów robię również domowy smalec z pysznymi skwarkami i prażoną cebulką. Idealny zarówno na ciepły, świeży chlebek jak i do smażenia mięs lub podania innych mącznych dań np. kopytek.



Składniki:


- 0,5 kg słoniny
- 0,5 kg boczku świeżego
- 4 cebule
- sól

Przygotowanie:

1. Smalec razem z boczkiem mielę w maszynce lub kroje w drobną kostkę.
2. Wykładam na rozgrzaną głęboka patelnię i podgrzewam.
3. Cebule kroję w drobną kosteczkę.
4. Jak już się wszystko roztopi i skwarki troszeczkę się podpieką dorzucam cebulę i smażę ok 4-5 minut po czym wyłączam ogień. Cebula dojdzie w gorącym płynie.
5. Smalec przelewam do słoiczków i odstawiam do ostygnięcia. 


smalec do chleba z cebulką

Komentarze