Kocham góry nie tylko dlatego, że są tam piękne widoki, świeże powietrze i niesamowita adrenalina ale równiez dlatego, że górale mają przepyszne jedzenie. Sery owcze, oscypki, golonki i kwaśnica na żeberku to to co tygryski lubią najbardziej.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty0,5 kg żeberek (wędzonych lub św)
10 dag boczku surowego wędzonego
1 duża marchew
3 ziemniaki
10 suszonych grzybów
2 łyżeczki kminku mielonego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na minimum godzinę.
2. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy do momentu zredukowania tłuszczu. Dodajemy podzielone na mniejsze części żeberka i chwilkę je obsmażamy.
3. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby razem z wodą z moczenia. Dolewamy wody i dokładamy żeberka i boczek, doprawiamy kminkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotujemy ok 30 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną!!!), po tym czasie dokładamy pokrojoną kiszoną kapustę oraz wode z kapusty i gotujemy jeszcze ok. 1 godz.
10 suszonych grzybów
2 łyżeczki kminku mielonego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na minimum godzinę.
2. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy do momentu zredukowania tłuszczu. Dodajemy podzielone na mniejsze części żeberka i chwilkę je obsmażamy.
3. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby razem z wodą z moczenia. Dolewamy wody i dokładamy żeberka i boczek, doprawiamy kminkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotujemy ok 30 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną!!!), po tym czasie dokładamy pokrojoną kiszoną kapustę oraz wode z kapusty i gotujemy jeszcze ok. 1 godz.
Na koniec doprawiamy solą
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.