kurczak po chińsku






Składniki:

2 filety z kurczaka
1 op. mrożonej mieszanki warzyw chińskich
4 łyżki sosu sojowego
słodko-ostry sos chilli
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki chilli
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
olej do smażenia 


Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Wlewamy sos sojowy i dodajemy przyprawy oraz rozdrobniony czosnek. Dokładnie wymieszamy  i odstawiamy na 15 minut by mięso przeszło smakiem i zapachem.
2. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy naniego kurczaka. Podsmażamy cały czas mieszając, aż kurczak się delikatnie podpiecze. Następnie dodajemy mieszankę mrożonych warzyw chińskich  i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Zmniejszamy ogień i  dusimy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut.
W razie potrzeby dolewam jeszcze trochę sosu słodko-ostrego chilli. 

Podajemy z  ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.

Komentarze