Muffinki, muffinki dla chłopca i dziewczynki.
Ostatnio ogarnęła nas słodyczomania m.in. dlatego, że styczeń i luty to miesiące pełne urodzin, imienin i innych świąt rodzinnych. Zatem dzisiaj przepyszne wykorzystanie pozostałości pirnikowej przyprawy czyli babeczki piernikowe.
Składniki na 12 muffinek:
300 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
75g roztopionego masła
pół opakowania przyprawy piernikowej
1. W jednym naczyniu mieszam mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu jajka, mleko oraz masło.
3. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników.
4. Napełniamy foremki do muffinek do 1/3 ich wysokości. Wkładamy po ok 5 malin lub łyżkę konfitury malinowej po czym dopełniamy ciastem.
5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
75g roztopionego masła
pół opakowania przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu mieszam mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu jajka, mleko oraz masło.
3. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników.
4. Napełniamy foremki do muffinek do 1/3 ich wysokości. Wkładamy po ok 5 malin lub łyżkę konfitury malinowej po czym dopełniamy ciastem.
5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj
UsuńJestem teraz na etapie pozbywania się przyprawy piernikowej więc trochę przepisów piernikowych się u mnie pojawi.