zupa pomidorowa po włosku

zupa pomidorowa

Kocham wszystkie zupy a zwłaszcza nasze polskie. dzisiaj jednak małe urozmaicenie czyli polska zupa pomidorowa z włoskimi dodatkami czyli amore pomidore po włosku



Składniki:

kawałek miesa np. 1 udo kurczaka, filet z indyka
2 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 korzenia pora
2 puszki pomidorów bez skórki lub 1 kg pomidorów świeżych
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka suszonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz




włoska pomidorowa


1. Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody i wkładamy mięso, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy.
2. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. dokładamy do wywaru. Po około 10 minutach dokładamy rozdrobnione pomidory (jeśli używasz świeżych pomidorów to najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki a potem rozdrobnić lub zblendować). Dodajemy zioła prowansalskie i suszone pomidory.
3. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec dodajemy sól do smaku.
Ewentualnie możemy zabielić śmietaną

Podajemy z ryżem lub makaronem.

Komentarze