żurek na zakwasie


biały żur



Składniki:

- zakwas żytni domowy lub kupny
- 3 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- pół selera
- 500 g surowej białej kiełbasy ja daję domową mojej mamy
-  ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz
- 4 łyżki śmietany kremówki 30%
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego

Do podania:
- ugotowane jajka
- chleb do podania obok lub wydrążony do wypełnienia żurkiem
-świeży majeranek
- 10 dkg boczku wędzonego

Przygotowanie:

1. Obieramy włoszczyznę i kroimy ją w kosteczkę. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym, ząbkiem czosnku i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godziny.
2. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Przekładamy do wywaru.
3. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę, również chwilkę  podsmażamy i przekładamy do zupy. Dzięki podsmażeniu uwydatnia się smak boczku i kiełbasy.
4. Do wywaru  wlać wstrząśnięty i wymieszany zakwas .Nna początek dajemy połowę aby żurek nie wyszedł za kwaśny, później można dodać więcej w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać. 
5. Dodajemy  majeranek, zmielony pieprz. Zupę gotowujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty.
6.  Śmietanę wlewamy do miski i łaczymy ją z wywarem. Rozmieszane wlewamy do zupy i mieszamy
7. Zupę można jeszcze doprawić do smaku solą ale ja tego zazwyczaj nie robię - wszystko zależy od tego jaki macie zakwas. 
8. Podajemy z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. 
Żurek wspaniale komponuje się i wygląda podawany w chlebie.

domowy żurek


Komentarze