Niesamowity zapach i aromat roztacza sie po całym mieszkaniu a wszystko to za sprawą domowego pieczywa które dzisiaj piekliśmy.
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa np. z zalewy z suszonych pomidorów
Przykładowe dodatki:
suszone pomidory ze słoiczka
pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
czosnek
gruboziarnista sól
ostra papryczka
oliwki
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do dużej, głębokiej miski, dodajemy sól, cukier oraz dokładnie pokruszone świeże drożdże. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto powinno być gęste i kleiste. Misę przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
2. Blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy oliwą – ja użyłam tej z pomidorów suszonych dzięki czemu ciabatty miały posmak pomidorów.
3. Gdy już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 4 części i dłońmi rozciągamy każdy kawałek na długość krótszego boku blachy. Ciabatty układamy jedna obok drugiej i smarujemy je oliwą.
4. W wierzch wciskamy wybrane dodatki – u mnie przekrojona na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory z zalewy, natka pietruszki, czosnek - i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250C i pieczemy nasze chlebki przez ok. 20 minut – do momentu, aż się ładnie zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.