gołąbki w sosie pomidorowym

gołąbki




Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
kapusta włoska lub biała
ok 300 ml pasaty pomidorowej
1/2 szklanka ryżu
2 cebule
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
koperek




Przygotowanie:


1. Mięso mielone mieszam z surowym ryżem i poszatkowaną cebulą. Doprawiam solą i pieprzem

2. Wycinamy głąb z kapusty i  wtedy liście  delikatnie zdejmujemy. Wkładamy liście na kilka minut do gorącej wody, dzięki czemu będą bardziej miękkie i nie połamią się przy składaniu.
Odcinamy liściom zgrubienia.

3.Na każdy liść nakładamy farsz, tak około 1 kopiastej łyżki, ale wszystko zależy wielkości liścia i  tego jakie gołąbki chcecie uzyskać.
Zawijamy najpierw boki do środka, potem rolujemy

4. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, które nam zostały. dzięki temu gołąbki nam się nie przypalą. Układamy zwarcie gołąbki i zalewamy je wodą rozrobioną z odrobiną soli, połową łyżeczki pieprzu, pasatą pomidorową oraz słodką papryką.
Dodajemy liście laurowe i  gotujemy ok 25 minut. Podajemy posypane koperkiem
gołąbki w sosie pomidorowym


Komentarze