krem z marchwi


krem marchewkowy


Niesamowicie aromatyczny krem z marchewki, imbiru i pomarańczy. Podany z domowymi grzankami jest idealną propozycją na wieczorne podjadanie. Zdrowy i pożywny.  Smacznego



Składniki:


1 kg marchwi
2 duże cebule
1 pomarańcza
korzeń imbiru, o długości ok 2 cm lub pół łyżeczki suszonego imbiru
1 pietruszka
1/4 selera
2 szczypty kminku
100 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól



Przygotowanie:


1. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do garnka i smażymy do zeszklenia. 

2. Marchew, pietruszkę i seler  kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko dodajemy do cebuli i przyprawiamy z 2 szczyptami kminku.
3. Pomarańcze sparzamy i skórkę ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy oraz otartą skórkę. Mieszamy.
4. Wszystko zalewamy ok 2 mitrami wody i gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
5. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z grzankami.


krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

krem marchewkowo-pomarańczowy z imbirem


Komentarze