karkówka zapiekana w kapuście kiszonej

zapiekana karkówka w kapuście kiszonej


Karkówka trochę inaczej :)


Składniki:

6  kotletów z karkówki
1 cebula
500g kiszonej kapusty
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek


Przygotowanie:

1. Kotlety rozbijamy (ale nie za cienko) , doprawiamy solą i pieprzem a następnie obsmażamy z obu stron na patelni.
2. 1/3  kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na kapustę wykładamy karkówkę, doprawiamy majerankiem.
3. Na oleju, na którym smażyła się karkówka, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i wykładamy ją na mięso. 
4. Na całość wykładamy resztę kapusty.
5. Na patelnię wlewamy ok 100 ml gorącej wody, łopatką zbieramy resztki mięsa i cebuli i zalewamy tą wodą kapustę.
6. Naczynie przykrywamy przykrywką, wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika, pieczemy ok godziny. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by kapusta ładnie się przypiekła.


Smacznego!!!

 karkówka zapiekana w  kiszonej kapuście

mieso w kapuście kiszonej

Komentarze