naleśniki z prażonymi jabłkami

naleśniki z jabłkami


A na deser pachnące cynamonem naleśniki z prażonymi jabłkami.




Składniki:

1 szkl. mleka 
1 szkl. wody gazowanej 
2 szkl. mąki
2 jajka 
szczypta soli
olej do smażenia

1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
opcjonalnie cukier wanilinowy


Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju - na teflonowej można smażyc bez ale jakoś mi takie suche nie smakują.
2. Wszystkie produkty na naleśniki miksujemy.
3. Wylewamy łyżką ciasto na patelnię i smażymy, jak już będzie gotowa jedna strona to obracamy i smażymy z drugiej. Idealne ciasto na naleśniki nie przykleja się i daje się podrzucać - spróbujcie to bardzo proste.
4. Jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z cynamonem -  jeśli są mało słodkie to dodajemy cukier wanilinowy lub waniliowy. Prażymy na suchej patelni. 
5. Usmażone naleśniki przekładamy prażonymi jabłkami.

Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.


naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

naleśniki z  jabłkami i cynamonem

Komentarze