Czekoladowa rozkosz czyli ciasteczka czekoladowo migdałowe polane pyszną gorzką czekoladą i przyozdobione orzeszkiem laskowym.
Składniki:
ciasteczka:3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki zmielonych migdałów
3 łyżki kakao
3 białka jaj
3 łyżki cukru
polewa:
150 ml śmietany 30 %
gorzka czekolada
1 łyżka masła
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Cukier puder wymieszać z mielonymi migdałami i kakao, przesiać przez sitko.
2. Ubić białka na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
3. Masę migdałową przełożyć do ubitych białek i ostrożnie wymieszać. Uważać by nie zniszczyć piany.
4. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piekarnik rozgrzać do 160C. Na papier wykładać łyżką lub rękawem cukierniczym małe porcje masy (ok 4 cm). Pamiętaj by zachować odstęp między ciastkami. Piec 15-20 minut w temp. 160C z termoobiegiem.
Przygotowujemy polewę
5. Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę oraz orzechy.
2. Gdy już czekolada się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła.
Ciasteczka polewamy przygotowaną masą i wkładamy na 1 minut do lodówki.
Smacznego!!!
Pyszne ciasteczka! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Z zaproszenia oczywiście skorzystałam i bardzo mi się podoba Wasz Korzenny kompot z dyni i żurawiny. Musze spróbować :)
Usuńprezentują się bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące :)
OdpowiedzUsuń