Sezon na ogórki już się skończył ale mi udało się jeszcze kilka tych gruntowych upolować i zrobić z nich przepyszne ogórki małosolne.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 litry wody, przegotowanej
1-3 główki czosnku (ja daje 3 wedle upodobań),
1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
3 liście chrzanu
5 cm korzenia chrzanu
2 łyżki soli
opcjonalnie: po 3 liście czarnej porzeczki i wiśni
1. Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży słój. We wrzącej wodzie wodzie rozpuścić sól.
Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać całe ząbki czosnku - nieobrane.
2 łyżki soli
opcjonalnie: po 3 liście czarnej porzeczki i wiśni
Przygotowanie:
1. Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży słój. We wrzącej wodzie wodzie rozpuścić sól.
Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać całe ząbki czosnku - nieobrane.
2.Między ogórki powciskać liście chrzanu, koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze części i również poukładać między ogórkami.
3.Następnie zalać ogórki posoloną wodą - woda musi całkowicie przykrywać ogórki. Jeśli nam się spieszy ogórki zalewamy gorącą wodą - szybciej dojdą.
4. Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem.
5. Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 2 dniach można spróbować, czy są już dobre.
Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.