ciasto dyniowo-marchewkowe

dietetyczne ciasto dyniowo-marchewkowe




Tej zimy dynia króluje na moim stole. Zazwyczaj robię ją w wersji wytrawnej jako dodatek do obiadu, zupa czy placki ale dzisiaj będziemy robić jej słodką odsłonę czyli ciasto dyniowo-marchewkowe.




Składniki:


250 g mąki
110 g roztopionego masła
300 g ugotowanej dyni
100 g startej marchewki
3 jajka
150 g cukru trzcinowego lub 75 cukru białego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki orzechów, pestek dyni
cukier puder do posypania


Przygotowanie:


1. Dynie obieramy i twardy miąższ kroimy w kostkę. Wstawiamy do garnka z gorącą wodą  i gotujemy ok 10 minut do momentu gdy dynia zmięknie. Wystudzoną dynie miksujemy blenderem. Przekładamy na sito by pozbyć się soku.

2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy do dyni i czekamy aż warzywa oddadzą nadmiar wody.

3. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na lśniącą, puszystą pianę. Dodajemy wystudzone roztopione masło i miksujemy.

4. Do jaj przesiewamy mąkę, przyprawę piernikową oraz proszek do pieczenia.  Delikatnie mieszamy łyżką po czym dodajemy dynię i marchewkę. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

5. ciasto wylewamy na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wyłożoną  papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 30-35 minut, bez termoobiegu.

Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


ciasto dyniowo-marchewkowe





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.