Smalec, smalczyk, smaluszek... idealny te chłodne wieczory, z przepysznym świeżo upieczonym chlebkiem i ogórkiem kiszonym. Hmmm palce lizać :)
Składniki:
- 0,5 kg słoniny
- 0,5 kg boczku świeżego
- 2 cebule
- 1 duże kwaśne jabłko
- 0,5 główki czosnku
- 1 łyżka kminku mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 główki czosnku
- 1 łyżka kminku mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
1. Smalec razem z boczkiem mielę w maszynce lub kroje w drobną kostkę.
2. Wykładam na rozgrzaną głęboka patelnię i podgrzewam.
3. Cebule kroję w drobną kosteczkę. Jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez tarkę
4. Jak już się wszystko roztopi i skwarki troszeczkę się podpieką dorzucam posiekane warzywa i smażę ok 4-5 minut po czym wyłączam ogień. Doprawiam przyprawami.
5. Smalec przelewam do słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
Przygotowanie:
2. Wykładam na rozgrzaną głęboka patelnię i podgrzewam.
3. Cebule kroję w drobną kosteczkę. Jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez tarkę
4. Jak już się wszystko roztopi i skwarki troszeczkę się podpieką dorzucam posiekane warzywa i smażę ok 4-5 minut po czym wyłączam ogień. Doprawiam przyprawami.
5. Smalec przelewam do słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.