mus dyniowy gotowany


jak zrobić mus z dyni

Mus z dyni w wersji gotowanej przygotowuje się szybciej niż ten pieczony. Jest on troszkę łagodniejszy w smaku niż ten pieczony.



Składniki

dynia


Przygotowanie:

1.  Dynie myjemy , przecinamy na 4 kawałki i oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu. Obieramy ze skóry.

2. Ćwiartki dyni kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut do miękkości, cały czas mieszając.

3. Jeśli cała woda nie wyparowała to ją odlewamy, a dynię miksujemy blenderem na gładkie puree.

4. Gotowy mus przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy lub mrozimy w woreczkach.




mus dyniowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.